Musikal!

November 2017

Joseph and the amazing technicolor dreamcoat

är den musikal som delar av barnen i Vadstena unga teaterska framföra i ett gemensamt arbete med Vadstena Kulturskola

Det kommer bli en fantastisk föreställning, där alla grupper i Kulturskolan är delaktiga genom orkester, dans, scenografi och sång!

 

***

28/6-17 Ung teaterscens årsmöte

Vissa av Vadstena unga teaters medlemmar var  28/6 med under Ung Teaterscéns årsmöte som hölls i samband med genomförandet av Ung Teaterfest på Gottsunda Dans och Teater.

 

Hjalmar, Hedda och Tekla på Ung Teaterscéns årsmöte.

 

Hedda och Tekla representerade Vadstena unga teater uppe på scenen under årsmötet.

***

Förbjudet område!

av och med Hedda Aldén Björäng, Tekla Hagberg och Hjalmar Hellström.

Regi Martin Hellström

Vadstena unga teater på teaterfestival i Uppsala!

Ung teaterfest 27-28/6-17 genomfördes via Gottsunda Dans & Teater för Ung Testerscéns (fd ATR Ung) teaterfestival Ung Teaterfest.

Premiär 27/6!

Spelas i Vadstena och på turné 2017

 

 

 

Generalrepetitionen inför Teaterfestivalen i Uppsala ska enligt uppgift gått riktigt bra! Mer foton kommer att läggas upp imorgon. Följ gärna händelserna lite mer direkt via Instagram på kontot vadstenaungateater! 

 

Generalrepetition 26/6 av "Farligt område" som spelas på Ung Teater Fest 27-28/6 på en av Gottsundas Dans och Teaters scener.

Evenemanget är öppet för alla från 13 år och uppåt, men är du medlem i Ung Teaterscen (fd ATR ung) så har du förtur till evenemanget!

Folk och rövare i Kamomilla stad

av Torbjörn Egner

 

Bearbetning och regi: Martin Hellström, Regi: Petra Odebäck

Scenografi: Rasmus Sköld, Kostym: Britta Hellström

Musikalisk ledning: Clas Heinebäck

Framfördes på Gamla teatern i Vadstena sex gånger under september 2013

Unga teaterns verksamhet började med ett initiativ från Malin Kärrbrink hösten 2012. Hon tog kontakt med Martin Hellström och tillsammans bjöd de in till att delta i en föreställning. En välkänd text och en vacker teater bedömdes vara det mest lockande, vilket kom att stämma. Under hösten 2012 visade Martin teatern för ett flertal skolklasser. Detta väckte intresse för huset och det kommande projektet, och vid första träffen i januari 2013 kom över trettio barn och ungdomar. Två grupper fick skapas och de flesta roller skrivas om till ett flertal personer. Bagaren fick lärlingar, slaktaren hjälpredor och rövarna fick en hel lejonflock att hålla reda på. Repetitionerna ägde rum på nya teatern och rekvisita skapades i St Persskolans slöjdsal under Rasmus Skölds ledning. Scenografin utgjordes av Gamla teaterns stående bilder av en stad och en skog.

Till föreställningen spelade musikskolans orkester. Clas Heinebäck arrangerade musiken så att den skulle passa de unga musikanterna och sångarna på scenen. Tre allmänna föreställningar, och tre för skolpublik, gavs.

I samband med den här föreställningen inleddes också arbetet med att bilda en förening.

 ***

Gummi-ankornas äventyr

En teaterlek

Med lilla gruppen

Regi: Martin Hellström

Framfördes på biblioteket i Vadstena två gånger under kulturveckan i mars 2014

Hösten 2013 skapades en ny grupp, kallad lilla gruppen, för förskole- och förskoleklass-barn. Deras fria lekar och improvisationer efter Anna Bengtssons Gummi-Lisa hittar hem, ledde till Gummi-ankornas äventyr. Till musik från Charlie Chaplins filmer framfördes stycket för de andra teatergrupperna och för föräldrar och allmänhet i bibliotekets barnhörna.

11083706_845733378822828_5152252421928270670_o-2.jpg

***

Bubbles and Balloons

 

Med mellangruppen och Vadstena musikskola

Regi och scenografi: Martin Hellström

Kostym: Britta Hellström

Musikalisk ledning: Clas Heinebäck

Framfördes på Arken, Vadstena folkhögskola, tre gånger i maj 2014

Maurice Sendaks bok Lappen på Rosies dörr låg till grund för improvisationer och lekar, som sedan blev föreställningen Bubbles and Balloons. Berättelsen handlade om några barn som leker på en gata i USA under nationaldagen. Rosie låtsas vara den fantastiska sångerskan Alinda och de andra barnen samlas kring henne. Till föreställningen spelade en blåsorkester från Vadstena musikskola, självklart nationalsången samt andra stycken. Varje gång tog sig berättelsen lite olika uttryck i mötet med publiken, som satt längs långsidorna i Arken. Barnen spelade mitt emellan. Tuggande av tuggummi och blåsande av ballonger var en viktig del.

FB_IMG_1475075157572.jpg

 ***

En midsommarnattsdröm

av William Shakespeare

 

Med stora gruppen, mellangruppen och vår teaterorkester

Bearbetning och regi: Martin Hellström, Regi: Petra Odebäck

Scenografi: Johan Mansfeldt, Musik: Rasmus Sköld, Hjördis Farstrand, Joel Alenius

Framfördes åtta gånger på Arken, Vadstena folkhögskola, i oktober 2014 och februari 2015, och två gånger på Gamla teatern i oktober 2014.

En midsommarnattsdröm är unga teaterns största projekt hittills. Häri utmanades alla deltagare, då alla roller gjordes av ungdomarna i stora gruppen. Mellangruppen spelade alver, och vår orkester skapade ny musik till föreställningen. Repetitionerna ägde rum under våren och sensommaren 2014, och i oktober var det premiär. Det var samtidigt premiär för vårt eget ljus i den suggestiva föreställningen som framfördes med Vättern som fond. Två träd och en mängd träbänkar utgjorde scenografin, skapad av scenograf Johan Mansfeldt. Kostym fick vi i hög grad låna från Shakespeare på gräsgården, och ett samarbete inleddes med dem i och med detta projekt.

Fem utsålda föreställningar ledde till att vi tog upp föreställningen igen i februari 2015. 

***

Clownfamiljen

Med lilla gruppen

Regi: Martin Hellström

Framfördes på Vadstena bibliotek under kulturveckan i mars 2014 två gånger

Utifrån Picassos målning av en Clownfamilj skapades en berättelse om clowner på väg till sitt uppträdande. Detta framfördes till cirkusgrisar för de andra teatergrupperna och föräldrar.

***

Ett drömspel

av August Strindberg

Mellangruppen spelade under i oktober 2015 Strindbergs Ett drömspel åtta gånger. Martin Hellström regisserade den bearbetade varianten. Elva barn deltog. Med föreställningen började vi använda St:persskolans aula som vår huvudscen. Trots små sceniska omständigheter lyckades vi skapa en mycket vacker föreställning.

***

20/8 -16 Cirkus Magifiko

Under "Folkets fest" den 20/8 - 16 i folkets park i Vadstena, så hade arrangören Kulturföreningen Ugglan efterfrågat om Vadstena Unga Teater skulle kunna ställa upp med något tillfälligt framförande - vilket så klart magiskt snabbt ordnades av mellangruppen - Cirkus Magifiko! En rafflande föreställning med balanserad balansör, ganska så tyst mimare, förtrollande trollkarlar, busiga apa, clownig clown, läskigt arg och stark förbrytare och en stilig cirkusdirektör! 

***